De zon gaat onder in de Vlaamse Opera



Op 24 februari 1500 werd in de  Belgische Keltische en prachtige bloemenstad Gent keizer Karel V geboren. Op die dag kwam de zon op in het oosten van Gent. Maar op 12-12-2012 zal de zon niet in het oosten van Gent opkomen maar in het oosten van Kampala(Uganda) en hij gaat in Gent onder, precies in de Vlaamse Opera.
Daar zal ik aanwezig zijn om in het geheim van de duisternis samen met andere sprekers te doorgronden wat de kern van het conflict in Congo nou eigenlijk is.
Is er eigenlijk een conflict in Congo? Wie zijn conflictpartijen? Rwanda en Uganda? M23? En wie is de politie in dit conflict? 


En stel. Je buren komen bij jou in huis regelmatig plunderen, roven en moorden. Sommige kinderen in het huis doen vrolijk mee. De heer des huizes is daarvan op de hoogte. De politie weet daarvan en maakt daar eindeloos proces-verbalen van. Je gaat bij de politie om aangifte te doen. De politie zegt: “ Wij zijn daarvan op de hoogte. Je moet vooral proberen met je buren te praten. Wij willen ons niet bemoeien met de ruzie. Maar zorg vooral dat er vrede komt tussen jullie. Verder doen we niets”.
Terwijl de buren een kwart van je huis bezet houden, ga je onder druk van de politie om de tafel met en bij die dezelfde buren zitten onderhandelen. Waarover? Dan komt die zelfde politie ook aan die tafel schuiven: “ Wij zijn waarnemers. Wij willen toezien dat jullie tot een vredesakkoord komen”. Dit is wat in Congo gebeurt. De VN-raad en de internationale gemeenschap zijn de politie. Rwanda en Uganda zijn de stoute buren die volgens de VN de M23 steunen. Al deze partijen zitten in Kampala onder het genot van champagne te kletsen over de zogenaamde burenruzie.
Wie is hier het probleem? De buren? De geplunderde familie? De politie? Of toch de heer des huizes?
Kom mee debatteren in Gent!


Reacties

Populaire posts