Ik wens iedereen een goed feest toe met de val van de ‪#‎Muur‬. Maar het is mijn feest niet.


Democratie zonder dictatuur, kapitalisme zonder socialisme, dit is zo iets als dag zonder nacht, winter zonder zomer; leven zonder dood; geen concurrentie dus ook geen uitdaging, geen spiegel…De muur van Berlijn, dat die gevallen was, dat is fijn voor ‪#‎Duitsland‬ en misschien wel voor Europa. Maar dat heeft niets goeds gedaan aan de democratie of kapitalisme. Het kapitalisme heeft het socialisme nodig om beter te kunnen presteren. Het concurentie-principe.


De val van de muur heeft Afrika alleen maar in de war gebracht. De jaren 90' waren gekke jaren. De revolutie die wij als Arabische lente noemen, die hebben wij begin jaren 90' gekend. ‪#‎Zaíre‬, Congo-Brazaville, Benin, Ivoorkust, Mali, ook Algerije….al die landen waren besmet met het virus van de Muur. Verkiezingen kwamen overal, in Algerije won het Front Islamique du Salut(FIS) de verkiezingen maar dat was niet de democratie die wij hadden verwacht. FIS moest weg, even zoiets als de ‪#‎HAMAS‬ die een paar jaren geleden de verkiezingen in Palestina had gewonnen(mag ik dit stellen?).
Het Westen miste richting met de val van de Muur. Het ‪#‎kapitalisme‬ was leeg, een soort dinosaurus-idealisme, alles pakken en overal putten achterlaten. Alle leiders die afstammen van het "socialisme" in Afrika hebben nog een beetje principes, zij bouwen en zorgen voor hun landen…een groot voorbeeld is Angola met Dos Santos. Ghana met Rollings is vooruitgegaan. Lumumba, Thomas Sankara, Kwame Nkrumah, zij dachten na. Jacob Zuma en de rest zijn leerlingen van het kapitalisme, niet nadenken; laat de markt zich zelf zijn en zich zelf ontwikkelen en zich zelf de wet schrijven en zich zelf leiden. Ideaal, toch?

Het socialisme van ‪#‎Afrika‬ was niet te vergelijken met dat van ‪#‎Lenin‬ ect. Het socialisme van Afrika was het Ubuntu-principe, voor elkaar zorgen, zoals (Baba wa Taifa van Tanzanie) Nyerere dat deed of Samora Machel in Mozambique.
Misschien was de koude oorlog goed voor de balans tussen denkrichtingen. Ik heb spijt dat ik in de euforie van die val van de Muur was getreden. Die val heeft bijgedragen aan de toename van veel vluchtelingen naar ‪#‎Europa‬omdat er chaos was ontstaan in Afrika; iedereen wilde de zogenaamde democratie en leiders reageerden geïrriteerd; arresteerden, doodden, en zetten hun burgers op de vlucht. Heel Afrika was chaotisch tot de dag van vandaag.
Ik wens iedereen een goed feest toe met de val van de Muur. Maar het is mijn feest niet.

Reacties

Populaire posts