Afrikaanse vrouw reclamebord van Vlisco?


De Africa Fashion Week Amsterdam is achter de rug. Het was een tropische cocktail van glans en glamour en Amsterdam was gedurende 3 dagen(29, 30 en 31 augustus 2014) omgetoverd tot de catwalk van de Afrikaanse schoonheid. Maar wie zit achter die Afrikaanse schoonheid? Europese industrieën?

Bijna alle stoffen die Afrikaanse vrouwen dragen komen uit Helmond, een dorp in het Nederlandse Brabant. Al 166 jaar is Vlisco actief en proactief in Afrika. Vanuit Helmond bedenkt Nederlanders van Hollandse bodem wat de trend en kleur voor de Afrikaanse vrouw in Afrika moet zijn. De Afrikaanse vrouw noemt de kleding van Vlisco " Afrikaanse kleding, onze kleding". Heuh…Is de Afrikaanse vrouw een mobiel reclamebord geworden van Vlisco of is Vlisco de kolonisator van de Afrikaanse vrouw?



De mode is wel naar smaak en ontwerp gedemocratiseerd, Italië is niet meer de dictatuur van de mode maar Afrika moet zelf wel eigen kleding gaan produceren. Thomas Sankara, voormalige president van Burkina Faso begon al in de jaren 80 met het idee om eigen kleding in Afrika te maken. Maar Sankara wilde niet alleen Afrikaanse kleding maken maar ook een Afrikaanse bijbel en een Afrikaanse koran. Hij werd doodgeschoten tijdens een meeting op 15 oktober 1987. François Mitterand, voormalige president van Frankrijk zei dit over Sankara terwijl hij met zijn linkerhand de schouder van Sankara vasthield: "Met Sankara, kun je nooit met een zuiver geweten slapen". Het onderzoek naar zijn dood moet nog plaatsvinden!


Sankara wilde veel. Ik wil niks meer dan dat de Afrikaanse vrouw bewust moet zijn van wat ze draagt!

Reacties

Populaire posts