Yes voor Schotland!

Het verteren van de Africa Fashion Week Amterdam is bij mij nog niet klaar of er  het referendum in Schotland op mijn dienblad zich aandient. Het “Yes-kamp” staat hoog in de peiling. Premier Cameron en zijn politieke peloton willen dat Schotland bij het Verenigde Koninkrijk blijft. Is het Verenigde Koninkrijk niet te groot om centraal vanuit Londen bestuurd te worden?



De Democratische Republiek Congo, Nigeria, Angola zijn te groot om centraal bestuurd te worden. Vanuit die logica is Soedan in twee gesplitst. Op 9 juli 2011 werd Zuid-Soedan geboren. Zuid-Soedanezen vierden feest. Ze waren de gangmakers op het verkeerde feest. Het feest was eigenlijk van Amerikanen en Europeanen die niet door een deur konden met president El-Beshir. Olie was het conflict.

Eind jaren 70 werd olie ontdekt door het Amerikaanse concern Chevron waarvan 80 % in het Zuiden van Soedan ligt. Dit was onder president Nimeyri. In 1989 Komt El –Bechir via een coup aan de macht. Hij verkoopt olie die door Chevron werd ontdekt aan Chinezen. Woest, vertrekt Chevron uit Soedan. Nu met de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan moet Chevron toch de winnaar in de strijd zijn? Er is nog meer aan de hand in Soedan  maar ik laat het hierbij.  Betekent dit dat El-Bechir een Engel is? Dat er in Soedan, Noord of Zuid, alleen maar heiligen zijn? Nee. De Soedanese oligarchie terroriseert eigen bevolking en spendeert de oliedollars aan eigen luxeleven.  




Bill Clinton vond ook dat Congo te groot was. Van Madeleine Albright (Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken) tot aan Hillary Clinton, van Nicolas Sarkozy tot aan Herman Cohen was Congo veel te groot om centraal vanuit Kinshasa bestuurd te worden. Bert Koenders(voormalige min. Voor Ontwikkelingssamenwerking van Nederland) maakte daar ook geen taboe van. Hij verkondigde deze boodschap verder bij de commissie van buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Pseudowetenschappers van “The Brookings Institution” kwamen tot dezelfde conclusies. Dus landen in Afrika moesten in stukjes gehakt worden om beter bestuurd te worden. Subsidie en fondsen stonden klaar om dit project te realiseren. Tevergeefs!
Congo heeft haar eenheid te danken aan eigen bevolking. Niemand in Congo wilde een centimeter van Congo afstaan. Ook niet via een referendum. Daarom waren en zijn in Congo veel rebellen en veel oorlogen.


Nu wil Schotland zich van het Verenigde Koninkrijk afscheiden. Waarom is dat een probleem? Waarom chanteert de EU het toekomstige land? Het VK bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Eigenlijk te groot om centraal vanuit Londen bestuurd te worden. Ik zeg “Yes” voor de onafhankelijkheid van Schotland. Na het Yes van Schotland gaat het verteren van de Africa Fashion Week gewoon verder. 


Reacties

Populaire posts