Voetbal is politiek!


Vanavond om 20:00 uur speelt Congo tegen Ivoorkust in halffinale voor de Africa Cup. Dit vindt plaats in Malabo, de hoofdstad van Guinee Bissau. De euforie was groot onder de Congolese bevolking. Was, want die euforie is nu tot het diepste punt gedaald sinds president Kabila naar Malabo is afgereisd om zijn team te supporten.

Zijn team? De trainer Ibenge, heeft geen contract, geen salaris, die man doet het bijna vrijwillig. De spelers van het Congolese team zijn de slechtste betaalde voetballers van de Africa Cup. Soms moeten ze hotels verlaten omdat zij geen geld hebben. Soms moeten ze bedelen om eten te vinden. Soms moeten ze beroep doen op hun familie en vrienden om geld naar hen te sturen. President Kabila is niet de eerste president die zijn team niet betaalt. Wijlen Mobutu van Zaire, nu Congo, betaalde ook niet goed zijn voetballers. Ofwel de salarissen werden uitbetaald aan de bazen en die bazen staken dat geld in hun zak. Klagen van de kant van spelers helpt nooit. In 1974, het jaar dat Zaire deelnam aan de World Cup, liet het team, bij wijze van protest, zich winnen door Joegoslavië. Ze kregen 9-0. "Waarom zouden we ons best doen voor het land dat niets aan ons geeft?" was het idee.

Welnu. Kabila is met zakgeld naar Malabo afgereisd. Hij heeft een bonus voor zijn jongens in cash meegenomen. Hoeveel, is een raadsel. Thuis in Congo is het volk afgesneden van de de rest van wereld; zonder internet en SMS. Dankzij de autoriteiten. Aanleiding was protesten tegen de wetswijziging die zou ervoor zorgen dat Kabila langer aan de macht blijft na 2016, het jaar van zijn laatste mandaat. Onafhankelijke bronnen spreken van 42 doden die tijdens de demonstratie door de politie zijn gedood. De regering spreekt van 14 doden, bandieten die winkels van particulieren wilden plunderen en die door privebewakers zijn gedood. Dus: "Eigen schuld, dikke bult".
Nu is die euforie van Congolezen over hun "Luipaarden" omgeslagen in boosheid. Waarom gaat hij naar Malabo? Waarom niet naar Beni waar burgers door rebellen worden gedood? " We wensen dat het team verliest, dan kan de bevolking boos worden, op straat gaan demonstreren tegen Kabila en hem uit de macht zetten". Zo is de sfeer rondom wat voetbal zou moeten zijn.
Voetbal is politiek. Wat niet eigenlijk?

Dit bericht is een dag later geplaatst!

Reacties

Populaire posts